Lapplandsmat investerar inför kallare årstider med hjälp av Norrbotten Business Support

27 juli 2020

Lapplandsmat i Auktsjaur är ett av många företag inom besöksnäringen i Norrbotten som fick ta del av det Facebook-finansierade stödet Norrbotten Business Support. ”Det känns fantastiskt!” säger ägaren Maria Isaksson.

 

I Auktsjaur, några mil utanför Arvidsjaur, hittar man det nyblivna medlemsföretaget Lapplandsmat. Med fokus på lokal mattradition och hållbarhet driver Maria Isaksson restaurangen på Arvidsjaur Flygplats, där de utöver lunchservering levererar mat och upplevelser till lounger, konferenser och event. Dessutom driver de säsongscafé i Auktsjaur och producerar honung under namnet Lapplandshonung. En honung som trots, eller kanske tack vare, sitt geografiska läge har gått på export till bland annat Ryssland och Asien.

Liksom många andra företag inom besöksnäringen drabbades Lapplandsmat av restriktionerna till följd av pandemin. Den nyinköpta tentipin, som rymmer upp till 70 personer, blev plötsligt väldigt stor i förhållande till de mindre grupper som nu är tillåtna. Med kallare årstider i åtanke skickade Lapplandsmat därför in en ansökan till Norrbotten Business Support för att kunna ställa om och köpa en kamin till sin Tentipi, och efter midsommar stod det klart att de var ett av 108 företag i länet som fick ta del av stödet. Totalt delades 5 miljoner kronor ut, hälften till företag i Luleå och hälften till företag i övriga Norrbotten. Facebook initierade och finansierade stödet, och det praktiska arbetet med att välja ut företag sköttes av Norrbottens Handelskammare tillsammans med Företagarna. Lapplandsmat är ett av 30 företag inom besöksnäringen i länet som har blivit beviljade stöd från Norrbotten Business Support.

 

Grattis! Den klassiska frågan: hur känns det?

– Det känns fantastiskt!

 

Berätta kort om er verksamhet, hur ni har påverkats av Covid-19 och hur ni ser på framtiden.

– Vi har tappat sommarens alla bokade event och arrangemang. Vintersäsongen är osäker men vi arbetar med alternativa planer så att vi inte ska stå rådlösa om krisen fortsätter. Långsiktigt ser vi ljust på framtiden, vi planerar för full aktivitet i företaget 2021 och 2022, både inom matupplevelser för turism och event, men även förädling av lokala råvaror.

 

Hur kommer ni att använda stödet från Norrbotten Business Support för att gå stärkta ur krisen?

– Vi investerar i en kamin så att vi kan ta emot mindre grupper enligt de regler och rekommendationer som råder idag.

 

Här kan ni läsa mer om Lapplandsmat

Fler nyheter

07 jul 2020

Massa Media ökar tempot med hjälp av Norrbotten Business Support

I slutet av juni fick medlemsföretaget Massa Media besked om att de skulle få ta emot stödpengar från Norrbotten Business...

Nyheter
23 jun 2020

Hela listan: Företagen som får ta del av Norrbotten Business Support 2020

Tillsammans med Företagarna har Norrbottens Handelskammare delat ut Norrbotten Business Support. Stödet, som finansieras av Facebook, ska fungera som en...

Nyheter
15 jun 2020

Så fortsätter vi att stötta näringslivet i Norrbotten!

Våren har sprungit förbi i ett mycket raskt tempo och vi har helt plötsligt ställts inför nya utmaningar. I januari...

KrönikanNyheter