Samtal med statsminister Stefan Löfven och utrikeshandelsminister Anna Hallberg

25 november 2020

Tisdagen den 24 november deltog vår vd Linda Nilsson vid ett digitalt rundabordssamtal med statsminister Stefan Löfven och utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Mötet syftade till att tillsammans med inbjudna representanter från Norrbotten, Tornedalen, Jämtland och Värmland diskutera de utmaningar som finns kopplat till gränsfrågorna i rådande Coronatider.

Ett viktigt samtal där Norrbottens Handelskammare fick chansen att presentera för regeringen hur våra företag i Norrbotten har påverkats av Corona-pandemin och särskilt våra företag i gränskommunerna Arjeplog, Kiruna, Pajala, Haparanda och Övertorneå.

Norrbottens Handelskammares presenterade resultatet av de telefonintervjuer genomförda under oktober månad till regeringen. Resultatet visar att 70% av företagen är fortsatt påverkade av Corona-pandemin i Norrbotten och i våra gränskommuner är den siffran 83%.

Fortsatta restriktioner och stängda gränser, främst till våra grannländer Norge och Finland, bedöms ha stor påverkan på Norrbottens näringsliv. Initialt kunde inte personer som jobbade i ett grannland komma till sina arbeten och företag i Norrbotten kunde inte skicka eller ta emot leveranser till och från Norge och Finland.

Samarbetet mellan de nordiska länderna är fortsatt mycket viktigt för våra företag. Vi har ett långt och multilateralt samarbete och detta måste vi fortsätta och utveckla för vi här uppe i Norden sitter på Europas skattkista med svar på framtidens klimat – och hållbara omställning med våra mineraler, skogen och vår gröna energi, säger Linda Nilsson.

På kort sikt har möjligheten till korttidspermittering varit mycket bra hjälp för företagen för att kunna behålla viktig kompetens i företaget. På långsikt måste investeringar i infrastruktur göras för att våra företag ska kunna vara konkurrenskraftiga efter pandemin och om 20 år.

Vi på Norrbottens Handelskammare har gjort en sammanställning över kommande investeringar i länet fram till 2035 som är totalt 300 miljarder. Och med det glädjande besked från LKAB med ytterligare 400 miljarder så behövs infrastrukturinvesteringarna intensifieras och påskyndas i länet.

Det är med det sagt oerhört viktigt att regeringen fortsätter att investera i infrastruktur och där tidigarelägga sträckan Skellefteå – Luleå på Norrbotniabanan, investera i våra hamnar, säkerställa flyg till hela länet samt investera i vårt vägnät. Utan infrastrukturinvesteringarna i länet når inte övriga investeringar på 700 miljarder sin fulla potential, avslutar Linda Nilsson. 

 

En sammanställning av de telefonintervjuer som gjordes finns att läsa HÄR

Vid frågor vänligen kontakta Linda Nilsson, [email protected]

Fler nyheter

Elin Stenvall
18 nov 2020

Fortsatt tufft läge för länets företag men viss optimism spirar

Norrbottens Handelskammare har i oktober genomfört 100 telefonintervjuer med branschöverskridande företag i länets samtliga kommuner. Undersökningen visar att effekterna av...

Nyheter
22 okt 2020

Tillsammans skapar vi ett kraftfullt näringsliv!

I över 116 år har Norrbottens Handelskammare strategiskt arbetat för länets utveckling. Mycket har hänt sedan starten 1904, men vårt...

Nyheter
22 okt 2020

Månadens medlemsföretag: Lindströms Transport – På en hållbar väg sedan 1957

Lindströms Transport är det innovativa transport- och logistikföretaget som tar nya vägar och leder utvecklingen mot en hållbar transportnäring. Ända...

Månadens medlemsföretagNyheter