Hitachi Energy Installation Norge

Månadens Medlemsföretag Hitachi Energy

01 februari 2023

Hitachi Energy är en global teknikledare som arbetar för att främjar ett hållbart energisystem. I Sverige jobbar ca 4900 personer där de största verksamhetsorterna är Ludvika och Västerås. Kunderna finns inom energi-, industri- och transportsektorn och Hitachi Energy levererar lösningar både inom Sverige och över hela världen. I Norrbotten är de etablerade både i Luleå och Piteå och expanderar just nu verksamheten med fler medarbetare för att bidra till energiomställningen och stötta kunderna. Deras mål är att bli marknadsledande inom energilösningar i Norrland.

 

Som nyblivna medlemmar i Norrbottens Handelskammare – hur ser ni att medlemskapet kommer att stötta ert företag?

– Genom att tillsammans visa att energifrågan påverkar oss alla i grunden. Det ger oss tillförlitlighet och trovärdighet när vi driver frågorna tillsammans, som en handelskammare, som en region. Det visar att det inte enbart är ett företag eller ett område som påverkas. Tillsammans blir vi starkare.

Vi ser att vi kan få support i att påverka politiken gemensamt så att vi företag kan göra det vi gör bäst: stå för innovation av teknik och affärsmodeller för att lösa t.ex. energiomställningen för att bidra till ett mer hållbart energisystem, för oss och för kommande generationer. Sedan ser vi fram emot givande samarbeten och nätverkande som driver oss alla framåt.

 

Vad är unikt med Hitachi Energy och som bidrar till er framgång?

– Hitachi Energy är möjliggöraren för ett mer hållbart energisystem och kan bidra till hela Sveriges elektrifieringsresa för att vi ska fortsätta vara konkurrenskraftiga och samtidigt skapa ett mer hållbart samhälle. Hitachi Energys kärnkompetens är elkraft och vi är världsledande på att flytta stora mängder energi långa sträckor med minimala förluster och med rätt elkvalitet. Som exempel på några intressanta projekt och samarbeten i Norrland kan nämnas leverans av elkvalitetslösning till Markbygdens vindkraftpark, partnerskap med H2 Greeen Steel för att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin och rådgivning och strategisk analys åt LKAB för framtidens hållbara gruva. Vi har alltid legat i framkant gällande forskning och innovation och har över 120 års erfarenhet i energibranschen. Men våra medarbetare är vår främsta resurs och det är tack vare dem som vi fortsätter vara världsledande, kan växa och tillsammans bidra till den gröna energiomställningen.

 

Hur ser ni på er roll i pågående och kommande investeringar inom elkraftsinfrastruktur och elkraftsöverföring i Norrbotten?

– Det är en otrolig utveckling som sker i norra Sverige idag. För oss på Hitachi Energy är det oerhört spännande att vara med på resan att bygga ett säkert, flexibelt och hållbart elsystem och stötta de omfattande satsningarna som görs i Norrland idag som elektrifiering av industrier för att minska koldioxidavtryck och spännande nyetableringar inom fossilfri produktion för ett mer hållbart Sverige. Allt detta kräver stora mängder energi och vi på Hitachi Energy, med vår världsledande teknik är möjliggörare för att detta ske och bygga elnätet 2.0 i norr.

 

Vad identifierar ni som den största utmaningen inför de stora industrisatsningarna i Norr? 

– Kompetensförsörjningen och energiförsörjningen. Det behövs en otrolig mängd kompetens på kort tid för alla satsningar och hur ska vi locka dem till att bo och jobba i Norr. Det är något som vi ser att vi behöver göra tillsammans.

– För att möjliggöra den stora industriomställning som ligger framför oss krävs det att ett antal olika pusselbitar faller på plats vad gäller energiförsörjningen. Ytterligare elproduktion behöver komma till men särskilt elnäten behöver byggas ut, och det med rekordfart och med tillräcklig effekt för att säkra framtidens behov. Tillståndsprocesser för utbyggnad av transmissionsnätet och ny elproduktion behöver förkortas och olika typer av stödtjänster till elnätet såsom lösningar för att lagra energi och hantera mer variabel elproduktion behövs. Just sådan teknik som Hitachi Energy är världsledande på.

 

Läs gärna mer om Hitachi Energy här.

 

Är du nyfiken på att veta mer om våra medlemmar och deras företag, kolla gärna tidigare inlägg.

Fler medlemsföretag

21 jun 2023

Möt Våra Medlemmar Hive Digital Technologies

Möt Våra Medlemmar, Hive Digital Technologies Hive Digital Technologies är ett kanadensiskt börsnoterat bolag (NASDAQ: HIVE) som driver ett av...

KompetensMånadens medlemsföretagNyheter
31 mar 2023

Månadens Medlemsföretag Talga

Talga utvecklar gröna batterianodsprodukter, teknologi och innovationsmaterial i norra Sverige som bidrar till en hållbar framtid. Företaget är vertikalt integrerade,...

KompetensMånadens medlemsföretagNyheter
Hitachi Energy Installation Norge
01 feb 2023

Månadens Medlemsföretag Hitachi Energy

Hitachi Energy är en global teknikledare som arbetar för att främjar ett hållbart energisystem. I Sverige jobbar ca 4900 personer...

InfrastrukturMånadens medlemsföretagNyheterNyhetskategorier