Smart City Sweden och Norrbottens Handelskammare främjar hållbara lösningar på export

23 september 2021
Pressmeddelande Smart City Sweden & Norrbottens Handelskammare.

Smart City Sweden inleder ett samarbete med Norrbottens Handelskammare
för att främja export av smarta och hållbara lösningar för städer. Genom samarbetet får exportföretag i Norrbotten ytterligare ett skyltfönster mot en internationell marknad.

FN rankar idag Sverige som nummer ett bland OECD-länderna när det gäller att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål. Samtidigt ökar intresset i världen för smarta och hållbara städer. Smart City Sweden är en nationell export- och investeringsplattform som lyfter fram svenskt kunnande kring smarta och hållbara städer för en internationell marknad.
Genom Smart City Swedens samarbete med Norrbottens Handelskammare samlas nu även innovationer från Norrbotten på plattformen, i gott sällskap med uppmärksammade exempel från övriga delar av Sverige.

Smart City Sweden tar årligen emot utländska aktörer som är intresserade av svenska smarta och hållbara lösningar och kan idag visa upp besöksobjekt över hela landet inom miljöteknik, mobilitet, stadsplanering, digitalisering och social hållbarhet. Genom att marknadsföra och öka spridningen av svenska lösningar finns möjlighet att öka exporten för svenska företag och samtidigt bidra till att lösa urbana utmaningar lokalt världen över.

I Norrbotten lyfts nu fem innovativa exempel – kopplade till Smart City Swedens fokusområden:
– Markbygden 1101 – Europas största landbaserade vindkraftspark, Piteå
– Haraholmen – ett grönt industriområde, Piteå
– Hybrits demonstrationsanläggning för fossilfritt stål i Vitåfors, Gällivare
– Hybrits pilotanläggning för fossilfritt stål i Luleå
– Multiaktivitetshuset, ny mötesplats i Gällivare

 

Det finns ett stort internationellt intresse av den progressiva utvecklingen av hållbara lösningar och den gröna omställningen i Norrbotten. Ambitionen med Smart City Sweden är att visa upp det bästa av Sverige och då är det en självklarhet att Norrbotten ska finnas med för att internationellt synliggöra regionens utveckling och företagens bidrag till ett klimatsmartare samhälle, säger Nina Rismalm, internationell affärsutvecklare, ansvarig för Smart City Sweden, Region norr.

Ett bra och viktigt samarbete för att lyfta fram den gröna hållbara omställningen som sker i norr, och företagen som leder denna framåt. Vi ser också en möjlighet för fler internationella samarbeten och affärer för våra företag i Norrbotten, säger Elin Stenvall, Internationell samordnare Norrbottens Handelskammare.

För mer information kontakta:
Nina Rismalm, Internationell affärsutvecklare, Smart City Sweden, 070-256 82 84, [email protected]
Elin Stenvall, Internationell samordnare, Norrbottens Handelskammare, 070-540 0393, [email protected]

Fler nyheter

23 sep 2021

En innehållsrik höst väntar Norrbottens näringsliv!

Hösten är här, och tänk vad mycket som kan hända under en sommar! Trots semestrar och hemestrar, så har många...

Nyheter
Maine Granström
22 sep 2021

Månadens medlemsföretag: NEX Travel

NEX Travel är ett norrbottniskt reseföretag som startade 1975. Ägare är Alviks Service AB. NEX Travel har huvudkontoret i Luleå...

Månadens medlemsföretagNyheter
Tor Dunér
22 sep 2021

Krönika: Internationella affärer – spara pengar med tydliga avtal

Gästkrönikör: Tor Dunér, advokat Next advokater  När ett svenskt företag vill exportera sina produkter till andra länder räcker det sällan...

Internationell handelKrönikanNyheter