Så påverkas ditt företag – för dig som handlar med Ryssland eller Ukraina

01 mars 2022

Rysslands anfall på Ukraina har förutom det mänskliga lidandet lett till kraftigt utökade sanktioner från bland annat EU:s sida.

Det är i dagsläget mycket svårt att bedöma hur situationen kommer att utvecklas, men vi på Norrbottens Handelskammare följer löpande situationen.

När det gäller sanktionerna, hur de utformats och hur de påverkar svenska företag finner du nedan länkar med uppdaterad information.

LÄNKAR FÖR MER INFORMATION OM SANKTIONER

Kommerskollegium

Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik, samlar information om de införda sanktionerna mot Ryssland här.

Jourtelefon: Kommerskollegium har även en grupp som arbetar med sanktioner dit företag kan ringa om man har frågor kopplade till sanktioner, telefon: 08-690 49 20.

ISP

Inspektionen för strategiska produkter, har uppdaterad information på sin hemsida. Från och med den 26 februari är det förbjudet att exportera alla listade produkter med dubbla användningsområden (PDA) samt ett stort antal övriga produkter till Ryssland.

Tullverket

Här finns information kring det utökade exportförbudet av varor till Ryssland vilket påverkar tullhanteringen vid export till Ryssland.

Europeiska rådet

Europeiska rådet presenterar information om EU:s restriktiva åtgärder med anledning av krisen i Ukraina. Läs HÄR

Regeringen, Utrikesdepartementet

Utrikesdepartementet har en samlingssida om regeringens arbete kring den pågående säkerhetspolitiska utvecklingen i Ukraina. Sidan hittar du här.

Regeringens sida om de olika sanktioner som utfärdats mot Ryssland med anledningen av krisen i Ukraina.

EU:s Sanction Map

En sökbar karta där hittar man den senaste informationen om EU:s sanktioner, rättsakter som reglerar åtgärderna inklusive vilka varor och tjänster som omfattas. Kartan hittar du här.

Fler nyheter

Illustration: Maria Nilsson/Regeringskansliet
01 mar 2022

Remissvar nationell Infrastrukturplan 2022-2033

Norrbottens Handelskammare har den 28 februari lämnat in remissvar för nationell Infrastrukturplan. Där lyfter vi att Sverige och Norrbotten är...

InfrastrukturNyheter
23 feb 2022

Månadens medlemsföretag: Svevind

Svevind AB är ett projektutvecklingsföretag som främst arbetar med att möjliggöra produktion av grön förnyelsebar energi genom landbaserad vindkraft. Som...

Månadens medlemsföretagNyheter
10 feb 2022

Följ med oss till Spanien

Svensk-spanska affärsrelationer är starkare än någonsin, med tunga spanska investeringar i Norrbotten och en politik som öppnar upp för nya...

Internationell handelNyheter