Nytt initiativ för företag som vill exportera och rekrytera talanger

15 mars 2022

Norrbottens Handelskammare och Region Norrbotten ska i projektet LUX samarbeta för att stötta företag som vill växa genom internationalisering. Projektet handlar om att hitta nya vägar framåt för exportfrämjande och kompetensförsörjning. Arbetet pågår under hela 2022 och finansieras av Vinnova.

Projektet består av två delar, exportfrämjande och attraktivitet i ljuset (LUX) av den gröna omställningen. Syftet är att vidare utforska vad norrbottniska företag behöver för att lyckas ta klivet ut i världen samt hur Norrbotten kan attrahera fler människor att flytta till länet.

Initiativet bygger på ett regeringsuppdrag med syfte att utveckla arbetssätt och processer för ökade synergier mellan regionala, nationella och internationella innovationsinsatser. Målet är att öka norrbottniska företags internationaliseringsgrad, genom att testa nya arbetsmetoder och arbeta med frågor som attraktivitet och smarta, hållbara samhällen.

Till hjälp har projektet de statliga aktörerna inom Triple I – Vinnova, Business Sweden, Tillväxtverket, Energimyndigheten och Svenska Institutet. En samverkan som kan skapa en hävstångseffekt för norrbottniska företag och för länet.

– Vi vill nå innovativa företag som har vilja, ork och kraft att ta sig an nya marknader på nya sätt. Här finns en möjlighet att få skräddarsytt stöd för att växa internationellt, säger Linda Nilsson, vd Norrbottens Handelskammare.

Kompetensförsörjningen är en förutsättning för att bedriva en internationellt konkurrenskraftig verksamhet, och tillgång till rätt kompetens är en gemensam utmaning för företagen i länet. De stora industrietableringarna som pågår i Norrbotten och Västerbotten kommer att öka kompetensbehovet ytterligare. Ska Norrbotten klara den gröna omställningen kommer det kräva inflyttning av kompetens utifrån. Det byggs och planeras för fullt i Boden, Gällivare och Skellefteå för att kunna ta emot alla människor som i framtiden behövs på orterna.

– Det behövs ett nytt arbetssätt för att åstadkomma kompetensförsörjningen och här behöver länet och Sverige ta nya steg tillsammans säger Janus Brandin, Regional Utvecklingsdirektör, Region Norrbotten

För mer information om projektet kontakta:

Norrbottens Handelskammare: Elin Stenvall, Internationell samordnare
E-post: [email protected]

Region Norrbotten: Janus Bradin, Regional utvecklingsdirektör
Epost: [email protected]


Fler nyheter

03 mar 2022

Är Boden-Luleå dragloket för hela Norrbotten?

Krönika Linda Nilsson, vd Norrbottens Handelskammare Norra Sverige är just nu skyltfönstret ut mot övriga världen när det gäller den...

KrönikanNyheter
01 mar 2022

Så påverkas ditt företag – för dig som handlar med Ryssland eller Ukraina

Rysslands anfall på Ukraina har förutom det mänskliga lidandet lett till kraftigt utökade sanktioner från bland annat EU:s sida. Det...

Internationell handelNyheter
Illustration: Maria Nilsson/Regeringskansliet
01 mar 2022

Remissvar nationell Infrastrukturplan 2022-2033

Norrbottens Handelskammare har den 28 februari lämnat in remissvar för nationell Infrastrukturplan. Där lyfter vi att Sverige och Norrbotten är...

InfrastrukturNyheter