Månadens medlemsföretag – Åive

24 september 2019

Om Åive

Åive AB grundades 1993 med målsättningen att göra det möjligt för dig att dricka ett av världens renaste mineralvatten. Kallkällan är belägen i orörd natur vid foten av fjället Hirvasåive som ligger norr om Gällivare. Åive producerar såväl kolsyrat som stilla vatten.

VD för vattenfabriken Åive är sedan ett par år tillbaka Marcus Hedman, som märker hur efterfrågan ökar på mineralvatten från norr. Sedan fabriken byggdes 2015 för att kunna utöka verksamheten har försäljningen ökat varje år.

Vi har passat på att ställa några frågor till Marcus.

1. Vad är det som är unikt med Åive och som skapar framgång?

Genom att leverera vatten från den här unika källan erbjuder vi kunderna ett av världens renaste vatten. Utan någon brunnsborrning eller åverkan har källan en otrolig och naturlig kapacitet. Efterfrågan på stilla vatten blir allt högre, Åives källvatten har jämfört med andra mineralvatten låga halter av salter, kväve, klor och fluor. Den rena smaken märks framför allt i det stilla vattnet då inget kan dölja smaken.

2. Hur har medlemskapet i Norrbottens Handelskammare stöttat/hjälpt Åive?

Att vara med i Checkpoint Young, Norrbottens Handelskammares nätverk för unga ledare har gett inspiration och hjälpt mig inom ledarskapsfrågor. Samt att det gett mig ett nätverk av andra yngre ledare.

 

3. Åive på export

Vi ser ett växande intresse även från andra länder än Sverige.  Vi får ofta exportförfrågningar och vi har sålt vatten till Kina, men det handlar om att hitta rätt personer och nätverk i det landet som importerar som har erfarandet av livsmedelsimport och försäljning. Än så länge är det Sverige som är vår främsta marknad.

 

4. Vad är det viktigaste för er just nu för att kunna ta nästa steg?

Viktigaste nu är att fortsätta i inslagen bana och se till att ständigt kunna leverera.

Vi ser att det finns stor potential att utöka verksamheten på Åive. Redan idag finns planer på att bygga nya lagerlokaler, då de börjar bli akut trångbodda i dagens 600 kvadratmeter. Det känns viktigt att skapa arbetstillfällen här i norr. Idag har Åive tre anställda, men söker för närvarande ytterligare personal eftersom produktionen hela tiden växer. Det vi märker nu är att efterfrågan på lokalproducerade alternativ ökar samt att kunderna tänker på kvalitén på produkterna.

Fler medlemsföretag

18 jun 2019

Månadens medlemsföretag: SWECO

Om Sweco Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer. Resultatet av arbetet blir hållbara byggnader, effektiv infrastruktur och tillgång...

KompetensMånadens medlemsföretag
29 apr 2019

Månadens medlemsföretag: Part Construction AB

Part Construction AB är ett familjeägt företag med nära 300 anställda som omsätter omkring 370 miljoner kronor per år. Med...

KompetensMånadens medlemsföretag
05 mar 2019

Månadens medlemsföretag: Terminalengruppen!

Om Terminalengruppen: Terminalengruppen är i ett expansivt skede och där ett av affärsområdena heter Inflyttningslots. En tjänst som funnits i...

KompetensMånadens medlemsföretag