Logistikdag Norr firade 10-årsjubileum!

21 november 2022

Den 9 november firade Logistikdag Norr 10-årsjubileum med 240 anmälda deltagare – vilket är ett nytt deltagarrekord och kvitto på att Logistikdag Norr är en viktig arena för infrastrukturfrågor.

Inledningsvis gavs en kort återblick över den utvecklingsresa som Norrbotten gjort det senaste decenniet gällande logistik och infrastruktur, men fokus för dagens diskussioner kretsade kring framtiden för norra Sverige med pågående och kommande investeringar.

Det konstaterades att:
  • Gröna investeringar kräver grön infrastruktur.
  • Näringslivet kräver ett snabbt och effektivt färdigställande av Norrbotniabanan med målår.
  • Vi måste kroka arm med våra grannländer Finland och Norge där liknande utmaningar och möjligheter råder gällande en grön industriboom med behov av förbättrad logistik och kompetensförsörjning.
  • Vi måste rusta oss för framtiden och omvärldens kriser, tänka nytt och förbereda oss så att vi går starkare ut ur kriser.
  • Vi behöver ett utökat samarbete mellan hamnar med fokus på att skapa regionala funktioner i stället för kommunala.
Ett antal utmaningar som lyftes fram var:
  • I och med det enorma tryck på byggande i och med industrins utveckling i norra Sverige, innebär regeringens besked att minska arbetskraftsinvandringen en utmaning då vi har ett stort kommande behov samt en åldrande befolkning med många som kommer att gå i pension.
  • Energiförsörjningen måste säkras.
  • Postpandemin har negativa effekter på vår omvärld, den orsakar exempelvis att städer riskerar att stänga ner helt vilket påverkar värdekedjorna för våra företag.
  • Den pågående inflationen med ökande priset riskerar att förskjuta investeringar. Det råder en sårbarhet kring råvaror där bristen på cement är en allvarlig risk för bygget av industrietableringarna i norra Sverige.
  • Kompetensförsörjningen då investeringar och näringslivets produktion i Norrbotten kommer att efterfråga tusentals individer.
Det är här och nu vi skapar framtidens samhälle och genom dialog och samverkan kan vi tillsammans skapa rätt förutsättningar för ett konkurrenskraftigt näringsliv imorgon och om trettio år!
Norrbottens Handelskammares vd, Linda Nilsson, avslutade dagen med att tacka alla deltagare och välkomna dem till nästa års Logistikdag Norr i november 2023.

Ta del av presentationerna från Logistikdag Norr här.

Fler nyheter

18 nov 2022

Månadens medlemsföretag: Green Cargo

Green Cargo levererar hållbara logistiklösningar och är en viktig del av skandinaviskt näringsliv. 95 procent av Green Cargos transportarbete sker...

InfrastrukturMånadens medlemsföretagNyheterNyhetskategorier
16 nov 2022

Norrbottens Handelskammares remissvar om Arlanda Flygplats

Den 31 oktober lämnade Norrbottens Handelskammare in ett remissvar gällande Arlanda flygplats till infrastrukturdepartementet på Regeringskansliet. Detta är en sammanfattning. ...

InfrastrukturNyheterNyhetskategorier
10 nov 2022

MindDig, Sparbanken Nord och Norrbottens Handelskammare lanserar samarbete för att välkomna och behålla talanger som kommer till norra Sverige

MindDig tar nästa steg i sin utveckling och startar strategiskt arbete för att inte bara attrahera utan även behålla talanger...

KompetensNyheterNyhetskategorier