En innehållsrik höst väntar Norrbottens näringsliv!

20 september 2022

Nu ser vi resultat av vårt påverkansarbete med rätt exportsiffror som lyfter Norrbotten 

Vi på Norrbottens Handelskammare har under lång sett att regionala exportsiffror som presenterats nationellt varit missvisande då de baserats på huvudkontorens ort. Tjänsteexporten har dessutom helt saknas. På grund av detta har vi på Norrbottens Handelskammare arbetat strategiskt med att påverka våra beslutsfattare på nationell nivå för att få en rättvis bild av exporten. Detta arbete har nu gett resultat då vi i juni 2021 äntligen fick nya exportsiffror för både varor och tjänster baserade på produktionsort. Det är oerhört bra att vi har korrekta underlag för alla företag verksamma i Norrbotten och för alla pågående samt kommande investeringar i norra Sverige.  

Den 31 augusti blev Norrbotten utsedd till årets Exportregion 2022 

Under åren 2016–2021 hade Norrbottens företag störst ökning av exportvärdet i Sverige. Att Norrbotten blev utsedd till årets exportregion 2022 är ett kvitto på att våra medlemsföretag är konkurrenskraftiga. Priset delades ut av utrikeshandelsminister och minister för nordiska frågor, Anna Hallberg och H.K.H Prins Daniel på utrikesdepartementet i Stockholm den 31 augusti. Motiveringen löd:  

Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning så har denna exportregion lyckats exceptionellt bra med sitt exportfrämjande. En sann förebild för andra. Företagen i Norrbotten lyckades till och med öka exporten under pandemiåren 2019–2021. Norrbotten har, trots att man varit sist ut med att forma en regional exportsamverkan, inte bara uppvisat ett starkt samarbete mellan olika lokala aktörer utan även verkat över gränserna med motparter i Finland och Norge.” 

Äntligen är Norrbottniabanan och nya isbrytare med i den nationella infrastrukturplanen 

Efter ett gediget påverkansarbete finns Norrbotniabanan med i hela sin längd från Umeå till Luleå i den nationella infrastrukturplanen som presenterades i juni 2022. Även Norrbottens Handelskammares logistikråds påtryckningar gentemot regeringen om att investera i nya isbrytare har hörsammats då två nya isbrytare med option på en tredje finns med i den nationella infrastrukturplanen. 

Men det återstår arbete med att påverka den nationella nivån innan vi är i mål. Gällande Norrbotniabanan är den första rälsen lagd men det saknas ett målår för när banan ska stå klar. Investering av nya isbrytare brådskar för att vi ska hålla oss världsledande i den gröna omställningen i norr och leva upp till klimatmålen. 

En uppmaning till vår kommande regering då avgörande arbete kvarstår 

Norrbottens Handelskammare ser det osäkra parlamentariska läget som ett stort orosmoln eftersom det innebär osäkerhet för kommande infrastrukturinvesteringar. Ett målår för Norrbotniabanan är inte bara en angelägenhet för norra Sverige utan för hela Sverige AB, i syfte att säkerställa gröna och hållbara värdekedjor samt för att behålla Sveriges globala konkurrenskraft. Inte minst för att kunna söka och erhålla fortsatt EU-finansiering under planperioden 2022 till 2033. Enligt EU-kommissionen måste vi reducera koldioxidutsläppen genom att flytta transporter från väg till järnväg. Detta är av högsta vikt för våra företag och industrins gröna omställning i norr. 

Företagen kräver en snabb och långsiktig reformagenda av den nya regeringen med tydliga förutsättningar som förutsägbarhet, stabilitet och långsiktighet för att investera i sina företag i linje med klimatmålen. Vi har varken tid och råd att vänta. Detta till trots återstår många beslut av den kommande regeringen för att pågående och kommande investeringar i norra Sverige ska kunna fortgå utan bekymmer för företagen och därmed öka konkurrenskraften globalt för våra företag. 

Kompetensförstärkning hos Norrbottens Handelskammare 

Julia Hanson började på Norrbottens Handelskammare den 29 augusti 2022 och är ansvarig för vår kommunikation och kommer även att stödja vårt arbete inom internationell handel och kompetens. Julia som ursprungligen är från Boden är hemvändare till Norrbotten då hon senast kommer från North Sweden European Office i Bryssel, där hon arbetade som Communications & Office Manager under fem år. Med sin bakgrund och kompetens kommer Julia att bli ett bra tillskott till Norrbottens Handelskammare och våra medlemmar. 

Aktiviteter framåt 

Norrbottens Handelskammare fortsätter att driva ett aktivt och synligt påverkansarbete där vi lyfter regionens och näringslivets behov framåt, och vi ser att det ger resultat – regionalt, nationellt och på EU-nivå. Vi fortsätter som vanligt med kompetenshöjande aktiviteter såsom seminarier, webbinarier och utbildningar. Håll utkik på vår hemsida och följ oss på sociala medier (Facebook eller Linkedin) för att hålla dig uppdaterad om vad som är på gång.  

Just nu planerar vi Logistikdag Norr 2022 som äger rum i Kulturens Hus i Luleå den 9 november. Där kommer infrastruktur, transporter och logistikfrågor diskuteras ur ett globalt perspektiv. Årets tema är “Logistikdag Norr 10 år!”. Läs mer och anmäl dig här senast den 25 oktober.

Vi anordnar också tullutbildningar under hösten. Läs mer och registrera dig senast den 11 november till del ett (grundläggande tullkompetens) den 18 novbember samt del två (effektiv tullhantering) den 25 november.

Vi på Norrbottens Handelskammare ser fram en fortsatt dialog med er medlemmar i höst. Välkommen att höra av er med frågor, synpunkter och idéer så att vi tillsammans kan arbeta för ett kraftfullt näringsliv!

Krönikan är skriven av Linda Nilsson, VD Norrbottens Handelskammare

Fler nyheter

09 sep 2022

Direktflyg öppnar mellan Luleå-London samt Luleå-Düsseldorf!

Från och med december 2022 blir det möjligt att flyga direktflyg mellan Luleå-London samt Luleå-Düsseldorf! Flygbolagen kommer att trafikera sträckorna...

InfrastrukturInternationell handelNyheterNyhetskategorier
31 aug 2022

Norrbotten vann priset Årets exportregion 2022!

Regeringen har idag onsdag den 31 augusti delat ut exportpriset Årets exportregion, och vinnare är Norrbotten. Priset delades ut av...

Internationell handelNyheter
07 jul 2022

Nätverk – en nyckel till fruktbara gräns-, bransch- och klusteröverskridande samarbeten!

Gränslösa möjligheter i Norrbotten - Hur är det att plötsligt hamna i utvecklingens centrum med världens blickar riktade mot regionen?...

Internationell handelKrönikanNyheter