Krönika skriven av Björn Lyrvall Arktisambassadör

11 juni 2018

Det började i fjol sommar när jag efter över trettio år i utrikesförvaltningen, senast som ambassadör i Washington, fick erbjudandet om uppdraget som regeringens Arktisambassadör och mina två tonårsdöttrar konstaterade ”Äntligen, pappa, ska du göra något meningsfullt”. Det blev en inspirerande tankeställare – för döttrarna handlade det i första hand om klimat och miljöutmaningarna i Arktis, och de har förstås rätt. Men Arktis är meningsfullt också på så många andra områden. Det handlar om utvinning, transporter, internationellt politiskt samarbete, polarforskning, stormaktsspel, säkerhet. Och regional utveckling – att möjligheterna realiseras för alla dem som lever i Arktis – urfolken och alla andra. I Sverige handlar det om våra arktiska län –  Västerbotten och Norrbotten.

 

Listan på intryck kan göras lång. De skenande klimatförändringarna i Arktis är allvarligare än jag befarat och driver på många andra processer. De ökar tillträdet till enorma naturresurser, skapar säkerhetspolitiska och diplomatiska utmaningar. Med den snabba omställningen är det ett nytt Arktis som växer fram, som kräver förmåga till anpassning och motståndskraft. 

 

Under flera besök till Norrbotten under det gångna året har jag fått tillfälle imponerats av hur regionen utvecklas och vad den har att erbjuda. Av entreprenörskap och klok samverkan mellan politik, näringsliv och universitet i Luleå. Av utmaningarna men också möjligheterna till modern stadsplanering som följer med flytten av Kiruna. Av klimatkloka projekt inom den tunga industrin. Av de kreativa och inbjudande satsningarna inom besöksnäringen. Av smakerna från Sapmi på Jokkmokks marknad. Och – inte minst – av Norrbottens skönhet. Besöken vid Torne Träsks strand när isen går upp. På Nuolja i höstfärger. 

 

Intrycken jag tar med mig efter detta år är av ett Norrbotten som utvecklas, som visar framtidstro. Och verkligen har något värt att uppleva och förmedla.

 

Björn Lyrvall, Arktisambassadör

 

 

 

Björn Lyrvall var tidigare ambassadör i Washington. Han har varit utrikesråd för politiska frågor i Utrikesdepartementet, Sveriges representant i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (KUSP) med placering på EU-representationen i Bryssel och tjänstgjort bland annat vid ambassaderna i London och Moskva, samt vid generalkonsulatet i Leningrad. Han har också tjänstgjort som Carls Bildts särskilda rådgivare i dennes uppdrag för FN och EU på Balkan. Björn Lyrvall tillträde som Arktisambassadör den 1 september 2017.

 

Fler nyheter

29 maj 2018

Linda Nilsson på Business Arena den 29 maj

I dag medverkar Norrbottens Handelskammares vd Linda Nilsson i en paneldebatt med Anders Sundström och Tobias Lindfors på Business Arena...

Nyheter
29 maj 2018

Transporteffektiviteten är avgörande för företag i Arktis

I går deltog Robert Forsberg från Handelskammaren på Arctic Economic Councils (AEC) årsmöte i Kiruna. Under Arctic Economic Councils årsmöte...

Nyheter
29 maj 2018

Handelskammaren deltog på North Swedens ägarådsmöte

Igår deltog Norrbottens Handelskammare i North Sweden European Office ägarrådsmöte tillsammans med Västerbottens Handelskammare, Företagarna, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Region...

Nyheter